Just another WordPress.com site

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

 

Από 3 Νοεμβρίου 2011


ΣΠΥΡΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ–  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΠΟΙΗΤΗΣ, ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗΣ

.

 Γεννήθηκε το 1951 στο Αίγιο. Ακολούθησε διάφορες σπουδές (ιατρική, ψυχολογία, μουσική). Aποφοίτησε από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Είναι καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει κυρίως αγγλική και ιρλανδική ποίηση αλλά και κοσμολογία-οντολογία του ρομαντισμού, τη σχέση ρομαντικής  ποίησης και  μουσικής, καθώς και εφαρμογές της ψυχολογίας του βάθους στην ανάλυση της ποίησης. Έχει επίσης διδάξει λογοτεχνία, πολιτισμό, και μετάφραση στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και αλλού, και έχει εργαστεί ως μεταφραστής, φιλολογικός επιμελητής και ανταποκριτής.

Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν βιβλία για τον W. B. Yeats, τον William Blake, τον E. A. Poe και τον Rudyard Kipling , δοκίμια πάνω στο έργο των Henry Vaughan, Robert Browning και Henry James, αφιερώματα στην ψυχολογική/ψυχαναλυτική προσέγγιση της λογοτεχνίας και στο έργο του Yeats,  μεταξύ άλλων, καθώς επίσης και βιβλιοκρισίες για Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ποιήματα, βιβλιογραφίες, και μεταφράσεις από το έργο των William Blake, W. B. Yeats, D. H. Lawrence  κ.α.

Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το World Literature Today και με  λογοτεχνικά και εξειδικευμένα περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει επίσης συμμετάσχει σε συμπόσια και συνέδρια ποίησης και μουσικολογίας.

.

ΕΥΗ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥΔΙΔΑΚΤΩΡ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Αν και αρχικά επέλεξε το Marketing ως αντικείμενο σπουδών στο New York University του Manhattan, NYC,  ολοκλήρωσε τελικά τις σπουδές της στην Αγγλική Φιλολογία σε συνδυασμό με την Κλασική Φιλολογία (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά) στο Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey το 1993, με High Honors και ΦΒΚ. 

Κατόπιν, πήρε μεταπτυχιακό στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (New College), όπου υπέβαλε την εργασία «Η αλληγορική ερμηνεία του Σπηλαίου των Νυμφών της Οδύσσειας του Ομήρου από τον Πορφύριο».  Τέλος, εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στην Αγγλική Φιλολογία με τίτλο “William Blake as “Other” in W. B. Yeats’s Work: A Jungian Approach” στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (υποτροφία ΙΚΥ 2004). 

Ασχολήθηκε με την πανεπιστημιακή διδασκαλία, τις εκδόσεις, μεταφράσεις, λογοτεχνικές επιμέλειες, και την οργάνωση εκθέσεων εικαστικών και φωτογράφων.  Εργάστηκε στη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Ελλάδος.

.

 ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΔΗΣ–  ΜΟΥΣΙΚΟΣ  (Μουσική και εικαστική επιμέλεια σε συνεργασία με τον Σπύρο Ηλιόπουλο)

 Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Είναι διπλωματούχος κιθάρας, Βυζαντινής μουσικής και Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία-Αντίστιξη-Φούγκα-Σύνθεση). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μουσικολογίας και Σύνθεσης με τον καθηγητή της Ανώτατης Μουσικής Ακαδημίας του Πόζναν της Πολωνίας, FLORIAN DABROWSKI (1988), μαθήματα θεωρητικών και κιθάρας στο Ινστιτούτο OSCAR-ESPLA της Ισπανίας (1977) και Διεύθυνση χορωδίας στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μουσικής Έρευνας (1996). Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Αθήνα και στην επαρχία με το «ΔΕΛΦΙΚΟ ΝΤΟΥΟ».

Από το 1980 και μετά διδάσκει ως καθηγητής κιθάρας και Ανώτερων Θεωρητικών, έχοντας παράλληλα την καλλιτεχνική διεύθυνση μουσικών σχολών και ωδείων. Από το 2003  και μετά διευθύνει καλλιτεχνικά το Ωδείο Σύγχρονη Μουσική Παιδεία, ενώ από το 2007 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βυζαντινού Ωδείου Νέου Κόσμου.

Υπήρξε μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών  και  του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Μουσικής έρευνας, πρώην Γ.Γ. του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, καθώς και ιδρυτής-διευθυντής της Μουσικής Σχολής Πετρούπολης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Μουσικής Σχολής Κρήτης και του Ωδείου Τέχνης Παλαιού Φαλήρου. Έχει οργανώσει και διδάξει σεμινάρια κλασσικής κιθάρας στην Αθήνα και στην Κρήτη.

.

 ΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ :  ΞΕΝΙΑ ΚΑΚΑΚΗ,  ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΑΚΟΣ,  ΣΥΛΒΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

 

Επικοινωνία :

abraxa@otenet.gr

.

9 Σχόλια

 1. Από τους καυγάδες με τους άλλους βγάζουμε ρητορική, αλλά από τους καυγάδες με τον εαυτό μας ποίηση – Γέϊτς Ουίλ.

  8 Σεπτεμβρίου, 2011 στο 11:54 μμ

  • Ήξερε πολύ καλά τί έλεγε ο Γέητς –γι’ αυτό κι εμείς αποφεύγουμε τους καυγάδες με τους άλλους και συνήθως τρωγόμαστε με τα ρούχα μας… Καλώς όρισες Θέλξη στο «πτερόεν»! Ελπίζουμε να έχουμε συχνά τα σχόλια και τη συντροφιά σου…

   Σ. Η.

   9 Σεπτεμβρίου, 2011 στο 5:02 πμ

 2. Λίζα Διονυσιάδου

  Aς καυγαδίζουμε όσο γίνεται συχνότερα με τον εαυτό μας…κάτι καλό θα βγεί !

  10 Σεπτεμβρίου, 2011 στο 10:54 πμ

  • Ναι, αγαπητή ποιήτρια, συνήθως αυτοί οι καυγάδες βγάζουν ό,τι καλύτερο έχουμε… Με την προϋπόθεση βέβαια ότι μας αγαπάμε (ή τουλάχιστον …μας συμπαθούμε) και μας προσέχουμε! 🙂

   Σ. Η.

   10 Σεπτεμβρίου, 2011 στο 1:58 μμ

 3. Κύριος Φώτης

  Αγαπητοί φίλοι, συγχαρητήρια για το θαυμάσιο αποθετήριο τέχνης που έχετε δημιουργήσει!
  Θα ήθελα να παρακαλέσω για την βοήθειά σας σε ένα ερώτημα που περιφέρω εδώ και μήνες χωρίς να βρω την απάντηση:

  Γνωρίζετε ποιός ποιητής έγραψε τον στίχο «τώρα τους θάβουνε βαθιά και βρέχει…»?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ευγενικό σας ενδιαφέρον!

  15 Φεβρουαρίου, 2012 στο 4:34 μμ

  • Αγαπητέ Κύριε Φώτη, δυστυχώς δεν έχουμε απάντηση — η έρευνά μας δεν απέδωσε μέχρι στιγμής. Τώρα θα περιφέρουμε κι εμείς το ερώτημα…
   Σας ευχαριστούμε για τα πολύ τιμητικά σας λόγια.

   16 Φεβρουαρίου, 2012 στο 7:51 πμ

 4. Την φράση: «τώρα τους θάβουνε βαθιά και βρέχει» την διάβασα κάποτε,
  με δυο μνηστήρες για την πατρότητάς της,
  Ενός Cr;istofert ling και κάποιου Nikola Blang.
  , θα μου ταίριαζε καλύτερα ο
  Κ. Βάρναλης, ίσως και ο Γ. Ρίτσος.

  20 Φεβρουαρίου, 2012 στο 9:31 μμ

  • Μπορεί ακόμη και να είναι αλλοίωση στίχου. Πάντως έχω την εντύπωση πως όταν χρησιμοποιείται τείνει να σημαίνει κάτι σαν «την έχουνε πολύ άσχημα …» ή «είναι πολύ άτυχοι…»
   Καλημέρα Θέλξη –μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε (μας θάψανε βαθιά και βρέχει 🙂 )

   Σπύρος

   21 Φεβρουαρίου, 2012 στο 3:59 πμ

  • Κύριος Φώτης

   Χμμμ… Όχι ο Άρλοντ Σβαρτζεγκένερ??? Ο Ksekola Bang κάτι μού θυμίζει though! 🙂

   1 Μαρτίου, 2012 στο 11:03 μμ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s